У оквиру завршне фазе Еразмус+ пројекта „Developing an International VET Competition for Gastronomy Students“, ученици угоститељског смера наше школе боравили су пет дана у румунском граду Свети Ђорђе, где су учествовали на међународном гастрономском такмичењу.
Наши талентовани ученици, Кристина Цирок, Кити Барши, Бенце Кењереш и Мартон Олах постигли су изузетан успех освојивши награду за најиновативније јело, а као признање за свој труд и креативност добили су гастрономски прибор у вредности од 500 евра.
Током боравка у Румунији, ученици и њихови професори имали су прилику да учествују и у различитим гастрономским и културолошким активностима, размењују искуства са колегама из других земаља и упознају богату румунску традицију и културу.
Посебно искуство представљале су посете Замку Бран, познатом као ,, Дракулин замак“, Замку ,,Вајдахуњад“, резервату јелена и ловачком дому. Наши ученици су такође имали прилику да се испробају у припреми традиционалног румунског ,,чимникејка“ и дегустирају аутентична традиционална јела попут мангулице са пеном од печеног кромпира, соса од грашка са уљем од мирођије, куглица од бивољег сира и одреска од дивље свиње.
Ово путовање је било драгоцено искуство које је нашим ученицима омогућило да унапреде своја знања, развију тимски дух и упознају гастрономске традиције других земаља. Поносни смо на њихов успех и достојно представљање наше школе на међународном нивоу, док се наставницима у пратњи, Ибољи Ческо, Ангели Фекете и Владимиру Мандићу захваљујемо на помоћи и подршци коју су пружили ученицима.
Az „Developing an International VET Competition for Gastronomy Students” elnevezésű Erasmus+ projekt befejező szakaszának keretében iskolánk vendéglátóipari szakos diákjai öt napot töltöttek a romániai Sepsiszentgyörgy városában, ahol részt vettek egy nemzetközi
gasztronómiai versenyen.
Tehetséges diákjaink, Barsi Kitti, Czirok Krisztina, Kenyeres Bence és Oláh Márton kiemelkedő sikert értek el, hiszen elnyerték a leginnovatívabb étel díját, és munkájuk, valamint kreativitásuk elismeréseként 500 euró értékű gasztronómiai eszközkészletet kaptak.
Romániai tartózkodásuk alatt a diákok és kísérő tanáraik számos gasztronómiai és kulturális tevékenységben vehettek részt, tapasztalatot cseréltek más országok diákjaival, tanáraival és megismerkedtek Románia gazdag hagyományaival és kultúrájával.
Különleges élményt jelentett a Bran kastély – közismert nevén „Drakula kastély” –, a Vajdahunyad vára, valamint egy szarvasrezervátum és egy vadászház meglátogatása. Diákjaink emellett lehetőséget kaptak arra is, hogy kürtös kalácsot süssenek és megkóstolják a hagyományos székely ételeket, mint például a mangalica szelet sült burgonyahabbal, zöldborsómártás kaporolajjal, bivalysajtgolyók és vaddisznószelet.
Ez az utazás értékes tapasztalat volt, amely lehetővé tette diákjaink számára, hogy fejlesszék szakmai tudásukat, erősítsék csapatszellemüket és megismerjék más országok gasztronómiai hagyományait. Büszkék vagyunk sikereikre és arra, hogy méltóképpen képviselték iskolánkat
nemzetközi szinten, valamint köszönetet mondunk a kísérő tanároknak, Cseszkó Ibolyának, Fekete Angélának és Mandić Vladimirnak a diákoknak nyújtott segítségért és támogatásért.






