Drage koleginice, kolege, učenici, poštovani roditelji, sugrađani,

Iza nas je još jedna godina. Nadam se da je za većinu vas ona bila srećna,  uspešna,  puna radosnih trenutaka.  Što se tiče rukovodstva škole,  mogu reći da će 2019. biti nezaboravna.  Za nas je ona bila turbulentna,  puna promena,  neizvesnih trenutaka,  izazova.  Ipak,  sada kad sumiram utiske i stečeno iskustvo,  uz prethodne atribute dodajem i –uspešna.

Godina 2019. je bila godina  većih  i manjih  projekata, podjednako važnih za našu školu.

U novokneževačkoj  Gimnaziji i Srednjoj školi  „Dositej Oradović“  realizovano je nekoliko značajnih projekata.

Gimnazija je realizovala projekat  hidroizolacije  suterena  škole za koji su obezbeđena sredstva iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje,  upravu,  propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice  u  iznosu  od  3.416.000,00 dinara.

Pokrajinski sekretarijat  za sport i omladinu omogućio nam je realizaciju  jednog manjeg projekta čiji je cilj edukacija mladih  o reproduktivnom  zdravlju.  Ova aktivnost nam je donela 170.000,00 dinara.

Srednja  škola  „Dositej Obradović“ sanirala je školske kuhinje  u  iznosu od 5.000.000,00 dinara. Polovinu sredstava je obezbedila  Lokalna samouprava, a  drugu polovinu Mađarski nacionalni savet,  koji je kuhinje opremio i frižiderom,  električnim šporetom,  konvekcionalnim šporetom,  električnim roštiljem, mašinom za pranje sudova, sudovima i priborom za jelo.

Iz sredstava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizovan je i projekat termoizolacije fiskulturne sale, u  okviru kog je saniran  i deo krova iznad fiskulturne sale i zamenjen je ulaz u spravarnicu.

 Iako su odlukom Vlade Pokrajine Vojvodine obe srednje škole ugašene  31.avgusta,  započete aktivnosti  je dovršila novoosnovana Gimnazija i stručna škola „Dositej Obradović“, koja je uspešno konkurisala za još jedan projekat  Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu  i dobila skoro 82.080,00 dinara za nabavku košarkaških, fudbalskih i odbojkaških lopti.

 Iz budžeta škole postavljene su  pločice u holu suterena i u nekoliko učionica,  kao i u ostavama. Okrečene su sve učionice, hoblovani i lakirani parketi  u njima i svaka je opremljena računarom i projektorom.  Jačali smo digitalne kompetencije ne samo naših učenika već i profesora. Papirni dnevnici su zamenjeni elekttonskim i obezbeđen je onlajn seminar za nastavni kadar koji se tiče vođenja  pedagoške dokumentacije.

Nismo samo sanirali,  rušili i gradili,  već smo se i družili. Bili smo na Sajmu knjiga, na Sajmu „Lorist“,  učestvovali na takmičenju u kuvanju ajvara na Velebitu, na Festivalu kukuruza u Kanjiži, na Sarmijadi u Bačkoj Topoli,  na Božićnom vašaru u Senti. Šetali smo i tako pružili podršku Nacionalnom  udruženju  roditelja  dece  obolele  od  raka.  Upoznali smo sjajne prijatelje iz Pečuja, iz škole za učenike sa posebnim potrebama.  U organizaciji Saveza Rakoci bili smo u Budimpešti, ugostili smo predstavnike Evropskog omladinskog centra Vojvodine , koji su nam održali radionice o omladinskom aktivizmu.  Organizovali smo asertivni trening za zainteresovane učenike.  Pozvali smo predstavnike Crvenog krsta iz Sente i zamolili ih  da održe  predavanje na temu  Zloupotrebe  alkohola  i  psihoaktivnih  supstanci.  Bili smo na Vršačkom bregu na obuci vršnjačkih edukatora i radili smo na razvijanju svesti o značaju vršnjačke edukacije.

Mogu da zaključim: ipak je 2019. bila  jedna dobra godina.

Zahvaljujem se svima na sradnji tokom cele godine. Posebno sam zahvalna onima koji su u procesu otvaranja škole pružili nesebičnu podršku. Zahvaljujući nekolicini dobronamernih ljudi,  njihovoj pomoći,  požrtvovanosti poslu,  razumevanju i uljudnosti,  učenici i zaposleni nekadašnje Gimnazije i Srednje škole  „Dositej Obradović“  nesmetano nastavljaju svoj rad u novoj školi.

Odmorimo se sledećih  nedelja  i  uživajmo u praznicima.

Želim vam svima srećnu 2020! Dočekajte  je u zdravlju i veselju  i neka vam donese  pregršt  strpljenja, ljubavi  i  tolerancije i bezbroj radosnih trenutaka i snage za nove izazove.

Angela Fekete,

V.d. direktora