Драге колегинице, колеге, ученици, поштовани родитељи, суграђани,

Иза нас је још једна година. Надам се да је за већину вас она била срећна,  успешна,  пуна радосних тренутака.  Што се тиче руководства школе,  могу рећи да ће 2019. бити незаборавна.  За нас је она била турбулентна,  пуна промена,  неизвесних тренутака,  изазова.  Ипак,  сада кад сумирам утиске и стечено искуство,  уз претходне атрибуте додајем и –успешна.

Година 2019. је била година  већих  и мањих  пројеката, подједнако важних за нашу школу.

У новокнежевачкој  Гимназији и Средњој школи  „Доситеј Орадовић“  реализовано је неколико значајних пројеката.

Гимназија је реализовала пројекат  хидроизолације  сутерена  школе за који су обезбеђена средства из буџета Покрајинског секретаријата за образовање,  управу,  прописе и националне мањине – националне заједнице  у  износу  од  3.416.000,00 динара.

Покрајински секретаријат  за спорт и омладину омогућио нам је реализацију  једног мањег пројекта чији је циљ едукација младих  о репродуктивном  здрављу.  Ова активност нам је донела 170.000,00 динара.

Средња  школа  „Доситеј Обрадовић“ санирала је школске кухиње  у  износу од 5.000.000,00 динара. Половину средстава је обезбедила  Локална самоуправа, а  другу половину Мађарски национални савет,  који је кухиње опремио и фрижидером,  електричним шпоретом,  конвекционалним шпоретом,  електричним роштиљем, машином за прање судова, судовима и прибором за јело.

Из средстава Министарства просвете, науке и технолошког развоја реализован је и пројекат термоизолације фискултурне сале, у  оквиру ког је саниран  и део крова изнад фискултурне сале и замењен је улаз у справарницу.

 Иако су одлуком Владе Покрајине Војводине обе средње школе угашене  31.августа,  започете активности  је довршила новооснована Гимназија и стручна школа „Доситеј Обрадовић“, која је успешно конкурисала за још један пројекат  Покрајинског секретаријата за спорт и омладину  и добила скоро 82.080,00 динара за набавку кошаркашких, фудбалских и одбојкашких лопти.

 Из буџета школе постављене су  плочице у холу сутерена и у неколико учионица,  као и у оставама. Окречене су све учионице, хобловани и лакирани паркети  у њима и свака је опремљена рачунаром и пројектором.  Јачали смо дигиталне компетенције не само наших ученика већ и професора. Папирни дневници су замењени електтонским и обезбеђен је онлајн семинар за наставни кадар који се тиче вођења  педагошке документације.

Нисмо само санирали,  рушили и градили,  већ смо се и дружили. Били смо на Сајму књига, на Сајму „Лорист“,  учествовали на такмичењу у кувању ајвара на Велебиту, на Фестивалу кукуруза у Кањижи, на Сармијади у Бачкој Тополи,  на Божићном вашару у Сенти. Шетали смо и тако пружили подршку Националном  удружењу  родитеља  деце  оболеле  од  рака.  Упознали смо сјајне пријатеље из Печуја, из школе за ученике са посебним потребама.  У организацији Савеза Ракоци били смо у Будимпешти, угостили смо представнике Европског омладинског центра Војводине , који су нам одржали радионице о омладинском активизму.  Организовали смо асертивни тренинг за заинтересоване ученике.  Позвали смо представнике Црвеног крста из Сенте и замолили их  да одрже  предавање на тему  Злоупотребе  алкохола  и  психоактивних  супстанци.  Били смо на Вршачком брегу на обуци вршњачких едукатора и радили смо на развијању свести о значају вршњачке едукације.

Могу да закључим: ипак је 2019. била  једна добра година.

Захваљујем се свима на срадњи током целе године. Посебно сам захвална онима који су у процесу отварања школе пружили несебичну подршку. Захваљујући неколицини добронамерних људи,  њиховој помоћи,  пожртвованости послу,  разумевању и уљудности,  ученици и запослени некадашње Гимназије и Средње школе  „Доситеј Обрадовић“  несметано настављају свој рад у новој школи.

Одморимо се следећих  недеља  и  уживајмо у празницима.

Желим вам свима срећну 2020! Дочекајте  је у здрављу и весељу  и нека вам донесе  прегршт  стрпљења, љубави  и  толеранције и безброј радосних тренутака и снаге за нове изазове.

Ангела Фекете,

В.д. директора